Foderfunderingar

Detta med vad hundarna ska äta eller inte äta är en hel vetenskap. Jag har stavat mig genom näringsinnehåll, haft koll på pälsarna och energinivån hos hundarna och funderat framlänges och baklänges. Jag tror att det finns lika många åsikter om foder som det finns fodermärken och sorter, så det går inte att lista ut vad som är bäst för våra vänner genom att lyssna på andra. Någonstans måste man börja lita på sig själv.

Min tik Freja tappade all sin energi efter valpningen. Jag har ju hört att tikarna blir lugnare när de fått en kull, men jag tyckte att hon blev energilös. Lugn, visserligen, men det hänger ju ihop men mängden energi. Jag saknade min lilla bustroll som ibland bara fick ett ryck och bjöd mig på lek. Glädjen i henne och påhittigheten. Min tanke var länge att inte ta några valpar på henne mera eftersom det tog så hårt på henne.

Jag gav henne tillskott i form av blodpulver och laxolja och hon fick lite av energin tillbaka. Visst var hon blank i pälsen med fina, klara ögon men ändå inte som hon var förut. Och jag funderade och surfade och läste.

Jag fick tipset om färskfoder. ”Om du ändå tänker satsa på ett dyrare foder kan du ju likaväl börja med färskfoder”, konstaterade en vän som själv har uppfödning. Ok, tänkte jag, det blir bra. Jag testar. Det skadar ju i varje fall inte. Och så läste jag givetvis om färskfodret allt jag kunde inklusive recensionerna. Snabb återhämtning, mindre tandsten, långsammare tillväxt på valpar. Hm. Givetvis. Det lät ju bra.

Efter två dagar var Frejas energi tillbaka. Hon började springa och leka med de andra hundarna. Nu har de fått detta foder i en månad och hon börjar bjuda mig på lek och har fått tillbaka de egenskaper som jag uppskattade hos henne så mycket. Hon fäller visserligen just nu men det ska de ju göra den här årstiden. Men även fällningen är annorlunda, snabbare, renare. Alla tre är fräscha i munnen. Utöver färskfodret får de märgben så de har någonting att jobba med.

Jag är jättenöjd med mitt beslut. Det kostar mig något mer att hålla dem till färskfoder, men är absolut värt det. Ett bra beslut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *