Fodersnack, igen

Finsk lapphund är en urhund och en av de raser som genetiskt ligger närmast vargen. Det kan man inte tro när man möter denna mjuka, kärleksfulla och tillgivna hund. Men vargar sägs vara smarta, och jag kan intyga att finska lapphundar är det. Underaktivering resulterar i stress men är lätt att åtgärda genom att aktivera huvudet. Det som är roligt med rasen är att de tröttnar fort när de lärt sig det de ska lära sig. Som ägare till en finne måste man vara lite alert själv,hitta andra aktiviteter och utgångar. De har humor och kan skoja till det. Det gäller för ägaren att verkligen se sin hund och vad som händer innanför den yviga pälsen.

Men det var inte det jag skulle prata om. Blir bara så till mig när jag ska berätta om rasen. Det var maten jag skulle prata om… bara lite grann.

Fast finska lapphundar kan vara väldigt aktiva och arbetsvilliga ska man inte följa tabellen i sitt foder. De har väldigt låg energiförbrukning. En frisk och alert hund ska vara smal, revbenen ska kännas tydligt utan att man sticker in fingrarna djupt in i pälsen och hullet. De ska inte ha mycket mat. Jag vet att folk kan bli förvånade över mängden mat de får… så lite. Men så är det. Jag kan tänka mig att det har med deras ursprung att göra. Mat har ju inte varit någonting som finns i överflöd och de har anpassat sig. Så var du än gör, övergöd inte din finne. Det mår han inte bra av. Jag kan också tänka mig att det här är svårt för en del. Maten betyder så mycket för oss människor och vi visar ofta vår omsorg just genom maten. Även för hunden. Och givetvis är maten viktig för hunden och de flesta står på huvudet om det är det som krävs för att få en godisbit. Det har med överlevnad att göra. Men fall inte i den gropen! Visa din omsorg genom att göra roliga saker med din hund, inte genom att övergöda honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *