Röntgen och ögonlysning

Jag har en fundering kring röntgen och ögonlysning. Jag har talat om för mina valpköpare att de måste göra dessa undersökningar för rasens framtid. Det kostar givetvis en hel del, idag ca 3000 kronor om inte mer beroende på kliniken där man gör undersökningarna. Det är mycket pengar men om man, när man köper valpen, har detta i åtanke finns det lite tid att spara ihop pengarna.

Argument som jag får är, att dessa undersökningar är mest för oss uppfödare. Okay, så kan man se saken om man vill, men vilka köper valpköparna valparna ifrån? Jo, oss uppfödare. Och valpköpare vill ha en frisk hund som lever ett långt och lyckligt och besvärsfritt liv. Då faller det ju på uppfödarens lott att så blir falllet. Men vi kan inte göra det utan information och det är våra valpköpare som ger oss den informationen. Vi är beroende av ett ömsesidigt samarbete här för att rasen ska vara frsik i framtiden. Under årens lopp har vi sett skräckhistorier på hur illa hundarna far av mindre ansvarsfull uppfödning. Att den trevliga, glada, intelligenta och humoristiska och friska finska lapphunden ska gå samma öde till mötes, nej, det vill vi inte.

När man köper en valp av mig har jag helt enkelt krav på höftleds- och armbågsröntgen samt ögonlysning. Om någon av valparna får problem med dessa vill jag veta det så jag inte går vidare med avelsmaterial som inte håller för framtiden. Det är att ta ansvar för sin uppfödning och inte utsätta hundarna och valpköparna för besvär som ändå i förlängningen kan undvikas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *