Rasbeskrivning

Om du funderar på att skaffa en finsk lapphund, tänk på att…
  • Den vill gärna vara ute mycket och är väldigt anpassningsbar.
  • Det är en mjuk hund så det är viktigt att man inte är för hård i uppfostran. Den kräver en lugn och tydlig ledare.
  • Rasen mognar sent, de utvecklas långsamt och lever ofta ett långt liv. En livslängd på 12–15 år är inte ovanligt.
  • Den växlar snabbt och lätt mellan vila och arbete, är intelligent och kräver varierande arbetsuppgifter för att trivas.
  • Rasen trivs inte att vara ensam eller stå i hundgård utan vill leva ett aktivt socialt liv nära sin familj.

Ur Svenska Kennelklubbens rasbeskrivning:

Historik

Samerna har länge använt hundar till att valla och vakta renarna. Från dessa hundar fastställde den finska kennelklubben den lapska vallhundens första rasstandard 1945. Namnet ändrades till lapphund 1967. Rastypen utkristalliserades under 1970-talet och standarden har modifierats flera gånger. Namnet ändrades till finsk lapphund 1993. Rasen har stabiliserats snabbt och numera är den mycket populär främst som familj- och sällskapshund i hela Finland.

Användningsområde

Den finska lapphunden är en mycket bra allroundhund som lämpar sig utmärkt till agility, i lydnadsringarna, i spårskogen, som vallhund, räddningshund och även som eftersökshund samt jakthund främst på fågel och älg. I slutet av 90-talet tog en finsk lapphund en silvermedalj i räddnings-VM. I Finland har även finsk lapphund placerat sig på prispallen i Finska mästerskapen inom lydnad och agility. Det är en mycket trevlig sällskaps- och familjehund som är mycket barnvänlig och social men den måste aktiveras för att må bra.

Hälsa

Rasen har inga kända större problem med den fysiska hälsan. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Eftersom rasen främst har använts till att samla ihop och hålla kvar renhjorden på betesplatsen är kravet stabil mentalitet. Den måste vara modig, vaken och alert så att den reagerar på renarnas framfart men samtidigt måste hunden vara lugn och trygg så att den inte skingrar hjorden. Det är de här egenskaperna som gör den till en populär sällskaps- och familjehund. Den finska lapphunden är social och öppen, lättlärd och arbetsvillig. Det är en uthållig, vänlig samt tillgiven hund, som i dag är känd just för sin ödmjukhet och sitt mod.

Storlek och utseende

En finsk lapphund är en kraftigt byggd hund i förhållanden till sin storlek och något längre än hög. Pälsen är riklig, speciellt hanhundar har en tydlig krage. Det långa täckhåret är strävt och den har en tät underull. Den har ett mjukt och vänligt uttryck. Alla färger finns och grundfärgen dominerar. Mankhöjd för hanar är 49 cm och tikar 44 cm.

Pälsvård

Eftersom täckhåren är grova så trillar smutsen av lätt och den blir inte blöt inpå huden. Borsta hunden lite då och då, speciellt vid fällning, vilket de gör rikligt två gånger per år. Annars håller pälsen sig fin utan en massa pälsvård. Bada endast när det behövs. De ska inte badas för ofta då blir pälsen för mjuk.

Övrigt

Finsk lapphund är den perfekta hunden för dig som vill ha en aktiv och arbetsvillig kamrat och familjemedlem. Den är vaken och intelligent, har god hälsa och älskar att få vara med sin flock. Den kan ge ifrån sig en rad olika ljud. Den trivs bäst i ett aktivt hem.

Finsk lapphund
Om du är intresserad av en mer genomgående rasbeskrivning finns den att hämta här:
https://www.skk.se/globalassets/dokument/rasstandarder/standard-finsk-lapphund-fci189.pdf

 

Rasbeskrivning på finska rasklubben, Lappalaiskoirat ry (Lapplandshundar)

Hundar, som till typen varit som finska lapphundar har funnits i flera tusen år. Man tror att de funnits redan 7000 år tillbaka i tiden. Dessa har används i hundratals år i renvallning och vaktande och används även idag i viss mån i sina ursprungliga uppdrag.

Nuvarande finska lapphundar härstammar från för lapska vallhunden och finska lapphunden gemensamma stamfäder och från gamla linjer lapphundar. Från dessa kommer rasen som registrerades som lapphundar 1967. 1993 ändrades namnet till finska lapphundar. Finska lapphunden har i åratal haft plats bland de tio mest populära hundraser i Finland. År 2008 registrerades 1365 valpar i Finland.

Finska lapphundens popularitet grundar sig på dess mångsidighet och balanserad och vänligt mentalitet. Hunden anpassar sig väl till olika levnadsförhållanden. Som en ägare till rasen uttryckte det: Hunden är så klok att hon kan låtsas vara dum.

Finska lapphunden är medelstor, dess päls är riklig och sträv. Alla färger är tillåtna från svart, bark,sobel, vilt och vete med eller utan  tecken. Typiskt för en finsk lapphund är dess mjuka, vänliga uttryck. Rasen är relativt frisk; ärftliga sjukdomar är vissa ögonsjukdomar och höftledsdysplasi.

Finska lapphundar är populära familjehundar, men även mångsidiga arbetshundar. De har meriter från lydnad, agility och tjänstehundprover. Hunden används fortfarande som arbetshund i Lappland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *