Om oss och vår Kennel

  • Vi är en liten kennel i hemmiljö ute i en liten by, Holsljunga, som ligger i Svenljunga kommun, naturnära vid en sjö med underbara skogspromenader. Vi är ganska nya i verksamheten och hade vår första kull 2017. Vi har en lång erfarenhet av rasen, då vår första Finska Lapphund kom till oss 1995.

    Under åren har intresset för rasen och dess bevarande vuxit hos oss och nu har vi startat en kennel där vi har i avsikt att ha en mindre verksamhet, maximalt två kullar per år. När vår första Finska Lapphund, en pojke med det eminenta namnet Nordarvets Elvis, kom till oss fanns det bara 250 registrerade individer i Sverige. Numera är de tio gånger fler. Då Finska Lapphundar är en av de nordiska raserna och funnits hos samerna genom alla tider som arbetande hund, känns det viktigt för oss att ge ett bidrag till rasens bevarande. Idag har vi fyra hundar i vår kennel, varav två  används i avel.

  • Detta är Black Blossom Troll Freja.

 

Freja kom till oss 2011 på halvfoder, och hon har fått en kull på fyra valpar hos uppfödaren.  Hon är en stabil hund med mycket humor och leklust. Hon älskar träning med klicker då det får hennes kreativitet att flöda. Hon försöker att lista ut hur hon kan lura av matte godiset och bjuder ofta på alla sina konster i ett snabbt tempo.

Freja är besökshund. Hon har också genomgått både terapihundutbildningen och barnterapihundutbildningen på Svenska Terapihundskolan. I bilden ovan tränar hon på att bli läshund. Hon är en klippa!

Freja har B-höfter, fria armbågar och ögon utan anmärkning. Hon är fri från Pompes och PRA-prcd. Freja har haft 3 kullar och är nu pensionerad.

Black Blossom Troll Emma

Syster till Freja. Här går de gamla arbetarlinjernas egenskaper genom, en mycket arbetsvillig och alert tjej. Tyvärr visade det sig att hon har geografisk RD, ett litet veck i ögonbotten som kan vara ärftligt men troligen orsakat av en inflammation i ögat, då det drabbade området är litet och visar sig idag bara som en liten skugga i ögonbotten. Men eftersom ursprunget kan konstateras bara genom att ta bort ögat i en obduktion, får Emma vara familjens Finsk Klapphund och går aldrig i avel. Men hon är en tillgång i vår kennel, en fantastisk och älskad moster och familjens clown, en tjej i min smak som bjudit både på goda skratt och grå hårstrån.

Plymspireas Golla

Den här flickan kom till oss sommaren 2018. Hon är  mjuk och väldigt trevlig och passar väldigt bra med de andra hundarna här. Golla fick sin första kull 2020 och sin andra våren 2021. Våren 2022 kommer hennes tredje kull till världen. Golla är hereditärt fri från Pompes och PRA-prcd.

Black Blossom Troll Tizzla

En nykomling i familjen, född december 2018. En modig och smart tjej som genom sitt namn bär på arvet till Sametrollets kennelnamn. Hon har anpassat sig väl i flocken och blivit Gollas lekkamrat. Vi tränar agility men ska försöka att hitta en träningsform framöver som blir mer intressant för henne. Hon blir fort uttråkad av att upprepa samma träningsform. Troligen ska hon ju jobba med nosen istället, nosework, sök eller spår. Planerad parning 2023.

Sametrollets Biiga. Biiga är hos en fodervärd och ska förhoppningsvis användas i avel här en gång, beräknad parning 2022. Hon är valp till Freja och Echo. 

Har uppfödarutbildning och vi följer Svenska Kennelklubbens regler och avtal.

.